Joko sinä olet tutustunut jatkuvasti suosiotaan kasvattaviin RC -ajoneuvoihin? Tiesitkö, että radio-ohjattavia pienoismalleja harrastetaan kaikkialla maailmassa. Pienoismalleja on saatavilla autoiluun, lennokkeihin, helikoptereihin ja veneilyyn. Maailmanlaajuisesti suosiotaan voimakkaasti kasvattavat radio-ohjattavat pienoismallit käyttävät yleisesti analogisia modulaatiotapoja, kuten FM tai AM. Digitaalisia PCM-radioita käytetään nykyään myös yleisesti kilpaharrastajien keskuudessa. Radio-ohjauslaitteiden lähettimissä ja vastaanottimissa käytetään taajuussyntetisaattoreita ja kideradiota. Vedessä tai maalla käytettävissä pienoismalleissa suositaan 27 tai 40 MHz:n taajuusalueita.
Toisinaan kuulee sanottavan, että suosiostaan huolimatta RC-ajoneuvot maksavat rahaa. Aivan oikein, mutta tiesitkö, että ne ovat monipuolisiin ominaisuuksiinsa nähden hyvin edullisia. Jos RC-kärpänen on päässyt puraisemaan eikä sinulla ole tilaisuutta hankkia ajoneuvoa nyt, harkitse edullisen lainan ottamista, jonka voit kilpailuttaa Rahalaitos.fi-palvelussa. Käytännössä saat lainatarjouksia 25 pankilta ja rahalaitokselta, jonka jälkeen tutustut tarjouksiin omassa rauhassa ja valitset sen itseäsi eniten miellyttävän vaihtoehdon. Mukavaa ja helppoa, eikö totta?
Sähkömoottorit kasvattavat suosiotaan
Sähkömoottorit jaetaan kahteen ryhmään, joista ensimmäinen tarkoittaa hiiliharjoilla varustettua perinteistä tasavirtamoottoria. Uudempi vaihtoehto on täysin harjaton muuttuvilla taajuuksilla, eli tasavirtapulsseilla ohjattava moottori. Sähkömoottoreissa elektroninen nopeudensäädin vastaa perinteistä kaasutinta. RC-ajoneuvoissa voi sähkömoottorin vaihtoehtona olla myös nitro- tai polttomoottori. Lennokeissa käytetään yleisesti bensiinimoottoria.
Radio-ohjattavia laitteita voi suunnitella ja rakentaa itse valmiiden pienoismallien avulla, mutta RC -ajoneuvoja ostetaan paljon myös valmiina nettikaupoista ja alan erikoisliikkeistä.
Radio-ohjauksen kiehtovaa historiaa
RC-ajoneuvojen radio-ohjattavuutta kokeiltiin ensimmäisen kerran New Yorkin maailmannäyttelyssä jo vuonna 1898 pienoisveneen avulla. Toisen maailmansodan aikana Saksassa radio-ohjattavuus oli kehittynyt jo huomattavan paljon. Laitteet olivat kuitenkin liian suuria harrastekäyttöön, joten oli keksittävä jotakin uutta.
Lopulta mikrosirujen käyttö mahdollisti harrastekäytön yleistymisen kaikkialla maailmassa. Radio-ohjattavien ajoneuvojen tulo Suomeen 1970–1980-lukujen taitteissa sai aikaan paljon kiinnostusta. RC-ajoneuvojen harrastajien lukumäärä Suomessa on koko ajan kasvanut. RC-autoilua voi Suomessa harrastaa usein vaikkapa paikallisten FK-kerhojen yhteydessä. Useimmiten harrastuksen tiimoilta on myös perustettu omia RC-harrastekerhoja ja tiloja, joissa ajoneuvoilla voi ajaa tiettyinä kellonaikoina.
RC-ajoneuvojen ohjaukseen liittyvät periaatteet
RC-ohjauslaitteesta löytyy kolme tärkeää osaa, eli vastaanotin, lähetin ja servot. Lähettimissä on sekä kytkimiä että vipuja, kuten myös analogisia tai nykyään useimmiten digitaalisia näyttöjä. Oletko sinä käynyt jo ajamassa virtaviivaista RC-autoa tai lennättänyt pientä tai jopa isompaa lennokkia? Harrastus on Suomessa hyvin suosittu, joten apua ja vinkkejä sekä harrastuskavereita löytyy varmasti eri puolilta Suomea.
Joten sitten ei muuta kuin tutustumaan mukavaan harrastukseen, joka kerää ystäviä ympäri maapallon. RC-ajoja järjestetään eri puolilla maailmaa ja lisää ajankohtaista tietoa löytyy sekä verkosta että paikallisista RC-kerhoista.