Radio-ohjattavista ajoneuvoista puhutaan yleensä lyhenteellä RC, joka puolestaan on muodostettu englannin kielen sanoista remote controlled. RC-ajoneuvot ovat oikeiden ajoneuvojen – tyypillisesti autojen, veneiden ja lentokoneiden – pienoismalleja, joita voidaan ohjata kauko-ohjaimella. Tässä artikkelissa kerromme radio-ohjattavista pienoismalleista ja niiden toimintaperiaatteista.
RC-alan historiaa
Radio-ohjauttava teknologia ei ole uusi keksintö, sillä tekniikkaa demonstroitiin jo New Yorkin maailmannäyttelyssä vuonna 1898. Suurempia kehitysaskeleita nähtiin kuitenkin vasta toisen maailmansodan aikaan, kun Saksassa otettiin käyttöön Luftwaffe. Sotien jälkeisinä vuosikymmeninä kehitys jatkui, mutta harrastekäytössä tekniikka yleistyi Suomessa vasta 1970- ja 1980-luvuilla. Alan perustekniikka on siis verrattain vanhaa, mutta kaupallinen kehitys on ollut jokseenkin hidasta.
RC-tekniikan toimintaperiaate
Radio-ohjauslaite koostuu lähettimestä, vastaanottimesta ja servoista eli ohjauspiireistä. Pienoismallin varsinainen ohjaaminen tapahtuu lähettimen avulla, ja tyypillisesti lähettimessä on ohjaamista varten vipuja, kytkimiä ja näyttöjä. Lähetin muuttaa mekaanisen liikkeen digitaaliseksi signaaliksi, joka lähetetään edelleen pienoismalliin asennettuun vastaanottimeen. Vastaanotin muuntaa signaalit sähkösignaaleiksi, jotka servot tulkitsevat. Radio-ohjattavissa pienoisajoneuvoissa käytetään yleensä analogisia modulaatiotapoja, jotka tunnetaan yleisimmin lyhenteillä AM ja FM. Kilpaharrastajien keskuudessa on yleistynyt myös häiriöttömämpi digitaalinen PCM-radio.
RC-ajoneuvoissa voidaan käyttää polttomoottoreita, sähkömoottoreita tai nitromoottreita. Polttomoottori toimii tyypillisesti bensiinillä, metanolilla tai lennokkien tapauksessa kerotiinilla. Sähkömoottori voi olla joko perinteinen tasavirtamoottori tai uudempi, muuttuvataajuuksisilla tasavirtapulsseilla ohjautuva moottori. RC-tekniikalla voidaan ohjata autoja, veneitä, työkoneita tai vaikkapa lennokkeja.
Käytetyimpiä akkutyyppejä ovat seuraavat: nikkeli-kadmium, nikkeli-metallihydridi, litiumioni ja litiumpolymeeri. Kadmiumia sisältävä akkutyyppi on poistumassa ympäristöhaittojensa vuoksi, ja erityisesti litiumpolymeeriakkujen suosio on noussut viime vuosina huimasti. Aivan kuten suurempienkin ajoneuvojen kohdalla, myös pienoismalleissa otetaan aiempaa enemmän huomioon ympäristölle aiheutuva kuormitus ja päästöihin ja jätteisiin liittyvät ongelmat.
Monenlaiset ajoneuvot
RC-tekniikkaa voidaan periaatteessa käyttää lähes kaikkien ajoneuvojen pienoismallien ohjaamiseen. Jokainen kauko-ohjattavaa laitetta käyttävä henkilö voi siis sanoa harrastavansa RC-ajoneuvoja, mutta tyypillisesti harrastamiseen liitetään myös rakentamispuoli ja nimenomaan se, että kuljettaja itse osallistuu pienoismallin kokoamiseen ja huoltamiseen. Rakentamisessa on mahdollista yhdistää monia tekniikan aloja, ja harrastuksen tueksi on olemassa kerhotoimintaa niin lapsille kuin aikuisillekin suunnattuna. Omia taitojaan voi mitellä alan kilpailuissa sekä Suomessa että ulkomailla. Kilpailuissa kukin ajoneuvo kilpailee omassa kokoluokassaan, ja autoille on lisäksi omat ratasarjansa ja niin sanotut off road -sarjat, joissa autot kulkevat maasto-olosuhteissa.
Rakenna itse tai osta valmiina
Radio-ohjattavien ajoneuvojen maailmaan tutustuminen on helppoa, eikä harrastuksen aloittaminen edellytä suuria taloudellisia uhrauksia. Valmiita radio-ohjattavia ajoneuvoja myyvät monet tekniikan alan liikkeet, kuten byggmax, joka toimii myös verkossa. Edullisimmat mallit myydään muutamalla kymmenellä eurolla, joten rahasta tähän lajiin tutustuminen ei jää kiinni. Toki tähänkin harrastukseen voi halutessaan käyttää myös suuria summia rahaa esimerkiksi keräilemällä harvinaisia pienoismalleja tai käyttämällä omassa rakennusprojektissaan erityishinnoiteltuja osia.
Omassa rakentamisessa vain mielikuvitus on rajana. Vaikka lähistölläsi ei järjestettäisikään RC-ajoneuvojen valmistamiseen erikoistunutta kerhoa tai muuta yhteisöllistä toimintaa, voit etsiä vinkkejä ja ohjevideoita esimerkiksi internetistä. Jos englannin kielen taitosi riittää, voit etsiä tietoa myös englanniksi. Hyvä tapa tutustua harrastukseen on myös etsiä muiden harrastajien blogeja tai etsiä keskustelupaikkoja, joissa alan kokeneemmat harrastajat jakavat toisilleen vinkkejä.